Choose language:

Bedretenner.no

Det siste innen Europeisk tannbehandling

News

Kroner tannhelse


Når tenner mangler eller er så ødelagte at de ikke kan bygges opp med fyllinger, kan disse erstattes i form av kroner og broer, som sementeres fast på egne tenner. Slike protetiske løsninger er svært holdbare, estetisk pene og vil føles som ekte tenner.

Kroner

Når det er så lite igjen av tannen at den nesten er tapt, kan en krone ofte gjenskape funksjon og utseende. Kronen kan fremstilles i flere ulike materialer, ser meget naturtro ut og har lang levetid.

Det finnes flere typer kroner. Tannlegen vil diskutere de ulike alternativer med deg slik at dere sammen kan komme frem til en løsning som passer best for deg.

En krone av metallkeram er den vanligste type krone. Kronen har en indre kjerne av metall, som dekkes med porselen slik at tannen blir naturtro. En krone i metallkeram kan brukes på de fleste tenner og gir et holdbart og pent resultat.

Kroner i helkeram er de mest naturtro. I en krone med aluminiumoksid- / zirkoniumkjerne er kjernen hvit, noe som gjør den enda mer naturtro enn en krone av metallkeram. Fullkroner av porselen vil reflektere den underliggende tannfargen, siden de ikke har noe metallkjerne. Helkeram er å foretrekke når kravet til estetikk er viktigst.

Gullkroner brukes sjeldnere enn kroner i metallkeram og helkeram, men er et svært trygt valg der estetikken ikke er avgjørende, for eksempel ved kraftig tyggetrykk eller tanngnissing.

I blant er tannen så skadet og kort at den ikke kan bære en krone. Da kan tannlegen forlenge tannen med en stift (stiftkrone). Stiften settes fast inne i roten og tannen må da være rotfylt. På stiften kan det deretter festes en krone. Stifter fremstilles ofte i en gullegering, men også i kompositt eller kullfiber.


Flere artikler: Tannlege skrekk  -  Smk  -  Hull  -  Rotfylling  -  Skallfasetter  -  Broer  -  Kroner  -  Implantat  - Proteser