Choose language:

Bedretenner.no

Det siste innen Europeisk tannbehandling

News

Hull i tennene

For ikke så lenge siden boret tannlegene opp store hull også ved små kariesangrep. I dag behandler vi mye mer forsiktig.

Vi behandler dine tenner så skånsomt som mulig, men dersom hullet i tanna er blitt for stort må vi legge en fylling. Det kan velges mellom en rekke ulike fyllingsmaterialer og teknikker.

Det brukes ikke lenger amalgam som fyllingsmatriale. Nedenfor vil du kunne lese korte beskrivelser av de matrialer som benyttes.

Kompositt (plast)
Består av en blanding av porselenspartikler og plast, ca. 70 % porselen og 30% plast. En komposittfylling fungerer best som fortannsfyllinger og til små og mellomstore hull i jekslene. En stor fordel er at fyllingen sementeres til den gjenværende del av tannen, og denne fyllingen er derfor vevsbesparende. Dessuten er kompositt tannfarvet og det tas ut farge som passer til dine tenner etter fargeprøver.

Glassionomer
Er et tannfarget fyllingsmatriale som inneholder fluor. Glassionomer er egnet til tannhalshull og reparasjon av gamle fyllinger. Dette matrialet tåler tyggetrykket dårligere og egner seg derfor ikke i tyggeflater. Dette materialet kan være et godt alternativ for pasienter som har lett for å få hull i tennene, da matrialet inneholder noe fluor.

Porselensinnlegg
Er et godt alternativ når hullet er så stort at at kompositt ikke egner seg. Det tar litt lenger tid å lage et innlegg. Tannlegen sliper tannen og tar avtrykk, tannteknikeren fremstiller innlegget og det blir sementeret og event. justerert i bitt. Et porselensinnlegg kan lages i en farge som passer perfekt til din tann. Dette matrialet gir et svært godt estetisk resultat og meget bra holdbarhet.

Gullinnlegg
Prosessen er den samme som ved porseleninnlegg. Tannen blir slipt til og det tas avtrykk. Avtrykket sendes til tekniker, som lager innlegget, som sementeres til din tann. Gullinnlegg er et sterkt og godt matriale med meget lang levetid.

Hvordan forebygge nye hull?
Tannlegen kan hjelpe deg med individuell veiledning for hvordan du best kan unngå nye hull i tennene. Noen enkle råd: 1. Børst tennene med fluortannkrem morgen og kveld. 2.Gjør rent mellom tennene med tannstikker eller tanntråd minst en gang i døgnet. 3.Unngå søtt mellom måltidene- særlig søte leskedrikker. 4.Gjerne ekstra fluorskylling eller fluortabletter daglig. Spør tannlegen om råd!

PRISER: Her er det umulig å gi noen faste priser, da disse vil avhenge av størrelse og vanskeliggrad. Norge er blandt Europas dyreste innen hullfylling og tannbehandling.


Flere artikler: Tannlege skrekk  -  Smk  -  Hull  -  Rotfylling  -  Skallfasetter  -  Broer  -  Kroner  -  Implantat  - Proteser